www.brandveilig.be

privé website omtrent brandbeveiliging

Beveiliging van friteuses

   siclautexklein.jpg      siclteke1.jpg        siclautexinox.jpg   

Grote hoeveelheden heet vet of olie brengen een groot risico met zich mee. De hoofdoorzaak van branden in friteuses is de uitval van de oververhittingsveiligheid. Bij 350°C ontbrandt het vet uit zichzelf en breidt het vuur zich bliksemsnel uit. De blusautomaat Siclautex 10M heeft zijn nut reeds vele malen bewezen.

De Siclautex 10M  is dé oplossing voor friteuses
Het Siclautex 10M blussysteem is specifiek voor het beveiligen van friteuses ontworpen .De ervaren  plaatsers van SICLI  bekijken  de noden ter plaatse, zodanig dat het in vrijwel elke frituur in te passen is.Het systeem detecteert de  brand via thermische detectoren en reageert binnen een korte tijd, voordat er grote schade optreedt. Door toepassing van dit blussysteem kan men de frituur relatief snel weer in gebruik nemen.Op aanvraag kan dit systeem uitgerust worden met manuele afstandsbediening met drukknop, sirenes e.d. ( =optie).

Werking
Deze installatie bestaat uit een volledig mechanisch detectiesysteem d.m.v. thermische detectie (type smeltlood) , een bedieningsmechanisme, een voorraad blusschuim en een verdeelnetwerk met spuitkoppen .Bij zelfontbranding van het vet gaan de detectiesmeltloden in de kabel smelten en het tegengewicht  vrijmaken. Langs de glijders valt het tegengewicht op de slagpin van de snelblusser .  Door het vrijkomen van het CO² stuwgas in het drukpatroon wordt het blusmiddel via INOX-leidingen verstoven op  het brandende vet
 
Blusmiddel
Het blusschuim dat gebruikt wordt dient speciaal voor het bestrijden van vetbranden en werkt volgens 2 principes:

  • Afdekken van het vet: het blusschuim dat uit de sproeimonden komt, legt zo een isolerende film over het vet of de olie. Hierdoor wordt de toevoer van zuurstof afgesloten.
  • Koeleffect : het water dat in de blusstof aanwezig is koelt het vet af tot onder de zelfontbrandingstemperatuur waardoor de brand niet meer kan oplaaien.

Downloads : Siclautex.pdf  en Siclautex-model” perfecta”.pdf

Extra beveiliging
De in het systeem geïntegreerde contactschakelaar onderbreekt automatisch de energietoevoer naar de friteuse en verhindert zo een nieuwe ontbranding van het vet. Dit contact kan ook een verbinding maken naar uw detectiecentrale.

INOX
Alle kabels en leidingen zijn vervaardigt  uit roestvrij staal, wat een lange levensduur garandeert en het onderhoud gemakkelijk maakt.

Jaarlijks controle
Om de goede werking te blijven garanderen is het  sterk  aan te raden om  dit blussysteem jaarlijks te laten controleren door SICLI