Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Noodverlichting

Noodverlichting dient als verlichting wanneer de netspanning wegvalt. Noodverlichting heeft een eigen energievoorziening, onafhankelijk van de bron waarmee de normale verlichting gevoed wordt. Is noodverlichting verplicht? Waarom is het belangrijk? Waarmee moet je rekening houden? … Ontdek er alles over in dit artikel.

Snel naar: belangzelf plaatsen of laten plaatsen?soortenonderhoudoffertes aanvragen

 

Is noodverlichting verplicht?

Er zijn verschillende wettelijke bepalingen die noodverlichting verplichten in bepaalde situaties. De regelgeving is opgenomen in:

    • De bouwwetgeving
    • De Europese richtlijn betreffende minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid op arbeidsplaatsen
    • Het Algemeen Reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB)

Of je al dan niet verplicht bent om noodverlichting te plaatsen is afhankelijk van situatie tot situatie. Heb je vragen en wil je zeker weten of noodverlichting verplicht is in jouw gebouw? Laat je dan bijstaan door een beveiligingsspecialist. Deze informeert en adviseert je over de beste oplossing voor jouw situatie. Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat.

 

 

Waarom is noodverlichting belangrijk?

Noodverlichting verhoogt de veiligheid en heeft vooral dit als doel:

  • Evacuatiewegen zijn makkelijker herkenbaar.
  • Hulp- en blusmiddelen zijn makkelijk te lokaliseren.
  • In noodsituaties wordt paniek voorkomen.
  • Risicovolle taken kunnen veilig worden uitgevoerd.

 

 

Noodverlichting zelf plaatsen of laten plaatsen?

Noodverlichting kan je zelf plaatsen maar is dat wel een goed idee? We overlopen de mogelijkheden:

 

1. Noodverlichting zelf plaatsen

Noodverlichting zelf plaatsen kan, maar is niet eenvoudig omdat het aan verschillende wettelijke normen moet voldoen. Zo zijn er heel wat regels rond de locatie, permanentie (wanneer en hoe lang moet het kunnen branden), lichtsterkte, … van noodverlichting, het gebruik van pictogrammen, …

Hou er ook rekening mee dat het ontwerp van je noodverlichtingsinstallatie aangepast moet zijn aan de situatie. Je moet dus eerst in kaart brengen wat de risico’s zijn in en rond het gebouw, waar mogelijke vluchtroutes zijn, … Op basis daarvan kan je dan een aangepast noodverlichtingsplan opstellen.

Als doe-het-zelver is het, wegens gebrek aan kennis van de geldende normen, niet altijd makkelijk om hier juist over te oordelen. Het gevolg? Een slechte uitvoering van de noodverlichtingsinstallatie waarbij de veiligheid niet gegarandeerd is en die kan leiden tot gevaarlijke situaties (vb. het niet veilig kunnen verlaten van het gebouw).

Hoeveel kost het?

Hoeveel je betaalt voor noodverlichting is sterk afhankelijk van de situatie en hoeveel verlichtingsarmaturen je nodig hebt. Wil je zelf aan de slag? Bekijk en vergelijk het volledige aanbod noodverlichting in de webshop.

 

 

2. Noodverlichting laten plaatsen

Zoals je hierboven kan lezen is het correct ontwerpen en positioneren van een noodverlichtingsinstallatie echt specialistenwerk. We raden dan ook sterk aan om de plaatsing van noodverlichting over te laten aan een beveiligingsspecialist.

Deze kan samen met jou de situatie van het gebouw waar de noodverlichting moet komen duidelijk in kaart brengen en op basis daarvan een aangepast noodverlichtingsplan opstellen. Naast het ontwerpen van de noodverlichtingsinstallatie, zorgt een veiligheidsexpert ook voor een correcte plaatsing die volledig voldoet aan de normen. Zo ben jij zeker van noodverlichting die veilig en duidelijk werkt.

Hoeveel kost het?

Hoeveel je betaalt voor noodverlichting is sterk afhankelijk van de situatie en hoeveel verlichtingsarmaturen je nodig hebt. Wil je de noodverlichting laten plaatsen door een professionele veiligheidsexpert en wil je een duidelijk beeld van de kostprijs? Dan vraag je best offertes aan bij 2 à 3 vakmannen. Zo kan je ook gericht prijzen, maar ook voorstellen met elkaar vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

noodverlichting

 

Soorten noodverlichting

Binnen noodverlichting wordt een onderscheid gemaakt tussen vervangingsverlichting en noodevacuatieverlichting:

 

1. Vervangingsverlichting

Volwaardige verlichting die wordt gebruikt als de stroom uitvalt, zodanig dat mensen hun werk kunnen verder zetten. Hier is de veiligheid niet het belangrijkste motief.

 

2. Noodevacuatieverlichting

Verlichting gebruikt bij stroomuitval om de veiligheid van de mensen te verhogen. Bijvoorbeeld om locaties veilig te kunnen verlaten of om nooduitgangen makkelijk terug te vinden. Noodevacuatieverlichting kunnen we op zijn beurt onderverdelen in:

  • Vluchtrouteverlichting
    Deze noodverlichting zorgt ervoor dat vluchtwegen en eventuele obstakels goed herkenbaar zijn zodat een gebouw op een veilige manier verlaten kan worden. Het brandt enkel bij een stroomstoring.
  • Vluchtroute-aanduiding
    Dit type noodverlichting dient om te zien waar je naartoe moet. Het duidt de vluchtwegen en uitgangen aan. Deze verlichting brandt permanent en herken je aan het gebruik van pictogrammen en kleuren.
  • Anti-paniekverlichting
    Deze verlichting heeft als doel om paniek te voorkomen in gezamenlijke ruimtes zoals kantines of vergaderzalen. Anti-paniekverlichting begeleidt mensen naar een plaats waar een vluchtroute begint. Het brandt enkel wanneer er sprake is van stroompanne.
  • Verlichting voor werkplekken met verhoogd risico
    Deze verlichting verlicht werkplekken waar er een verhoogd risico is zoals laboratoria, keukens, … Het stelt de werknemers in staat een afsluitprocedure uit te voeren, zodat de veiligheid van andere mensen in het gebouw niet in gevaar komt.

 

TIP: voorzie LED-noodverlichting

Het is aangeraden om LED-noodverlichting te gebruiken. Led noodverlichtingsarmaturen gaan zo’n 50.000 branduren mee. Je hoeft de lampen zo minder vaak te vervangen én je bespaart op de energiekosten.

Ik wil de noodverlichting zelf plaatsen: Neem een kijkje in de webshop.
Ik wil de noodverlichting laten plaatsen: Vergelijk prijzen en advies via de offertepagina.

 

 

Onderhoud en keuring noodverlichting

Om een optimale werking te garanderen, moet noodverlichting 1 x per jaar (of meer als de fabrikant of installateur dat voorschrijft) gekeurd worden op volledigheid, een correcte plaatsing en goede werking. Worden er gebreken vastgesteld, dan moeten deze direct verholpen worden.

Let op, de keuringen en onderhoudsbeurten moeten uitgevoerd worden door een bevoegde technicus. Alle vakmannen die aangesloten zijn bij Buldit beschikken over de nodige bekwaamheden. Wil je dus een inspectie laten uitvoeren van jouw noodverlichtingsinstallatie? Vergelijk dan vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van jouw project via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging