Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Brandveilig.be Online infopunt over brandbeveiliging en de prijzen.
Vergelijk 175+ erkende experten online.
header image
Brandveilig.be

Sprinklers

Een sprinklerinstallatie zorgt bij brand voor 80% minder dodelijke slachtoffers en tot 45% minder schade. Je herkent sprinklers aan de metalen uitstulpingen in het plafond die zoveel mogelijk water verspreiden over een zo groot mogelijk oppervlak. Welke sprinklersystemen bestaan er allemaal? En hoeveel kosten die ongeveer? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Waarom kiezen voor sprinklers?
Sprinklersysteem prijs
Hoe werken sprinklers?
Soorten sprinklers
Onderhoud & inspectie
Offertes aanvragen

 

 

Wat zijn sprinklers?

Een sprinklerinstallatie is een brandbeveiligingssysteem dat brand detecteert, signaleert en beheerst. Sprinklers bestaan uit speciale koppen die water verspreiden als hun thermisch element brand en rook signaleert. Ze zijn ook gekoppeld aan een alarmcentrale die de brandweerdiensten verwittigt.

Oorspronkelijk kwamen deze systemen alleen voor in industriële gebouwen en magazijnen, maar er zijn nu ook aangepaste woningsprinklerinstallaties op de markt. Hun voornaamste doel is om veilig vluchten mogelijk te maken.

Sprinklersysteem

 

Waarom kiezen voor sprinklers?

Sprinklers zijn levensreddende installaties. De grootste voordelen van zo’n sprinklerinstallatie op een rij:

  • Grotere brandveiligheid: de hitte en de rookgassen die tijdens de brand vrijkomen, bepalen de overlevingstijd van de bewoners. Vanaf het moment dat de sprinklers brand detecteren, lossen ze water en bedwingen zo het vuur. Hierdoor krijgen de bewoners meer tijd om te vluchten.
  • Betrouwbaar & doeltreffend: een sprinkler start automatisch met blussen als z’n hittegevoelige element bezwijkt. Sprinklers reageren bovendien niet op kookdampen of sigarettenrook. Ze treden dus niet onnodig in werking.
  • Schadevermindering: door het instellen van het juiste debiet en het berekenen van de correcte afstanden houden sprinklers de brandhaard(en) onder controle. Hierdoor blijft de brand vaak beperkt tot 1 ruimte, waardoor de gevolgen beperkt blijven.
  • Snellere interventie brandweer: een sprinklerinstallatie is gekoppeld aan een meldcentrale. Dat kan zowel een particuliere meldcentrale zijn als de regionale meldcentrale van de brandweer. Ze ontvangen automatisch een melding als de sprinklers in werking treden.

Advies op maat nodig? Een expert in brandbeveiliging informeert je graag over de mogelijkheden voor sprinklers in jouw woning of bedrijf. Ontvang gratis voorstellen op maat bij verschillende experten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs sprinklersysteem

Gemiddeld kosten sprinklers 20 à 50 euro per m² (incl. btw en excl. plaatsing). De exacte prijs voor jouw sprinklersysteem zal vooral afhangen van de oppervlakte van de ruimte, het type sprinklers, de moeilijkheidsgraad van de installatie, …

TIP: ontvang je graag een offerte op maat voor je sprinklerinstallatie voor je woning, bedrijf, horecazaak, …? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en kom in contact met verschillende experten in brandbeveiliging actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

Zijn sprinklers wettelijk verplicht?

Neen, als bedrijf- of woningeigenaar ben je niet verplicht om sprinklers te laten plaatsen. Let op: er bestaan wel uitzonderingen. Denk maar aan bedrijven die in aanraking komen met grote hoeveelheden ontvlambare stoffen. Je vraagt daarom best advies aan je lokale politiezone of preventiedienst.

BELANGRIJK: sprinklers zijn geen vervanging voor brandblusapparaten! Vraag daarom meer informatie aan een expert als je een handelspand, kinderdagverblijf, kantoor, … uitbaat. Hij zal je met plezier informeren over de wettelijke verplichtingen qua brandveiligheid en branddetectie. Ontvang gratis advies op maat.

 

 

Sprinklers

 

Hoe werken sprinklers?

Een sprinklersysteem verhoogt de brandveiligheid in je bedrijf, woning, horecazaak, … aanzienlijk. Maar hoe werkt zo’n sprinklerinstallatie? En uit welke onderdelen bestaat het? Een kort overzicht:

  1. Sprinklerkoppen zijn aangesloten op een watervoorziening: deze hangen aan het plafond en zijn verbonden met een watervoorziening. Dat is vaak de waterleiding, maar bij grote industriële installaties gaat het om een afzonderlijk reservoir (‘sprinklertank’). Zo’n systeem kan een bluswatercapaciteit hebben van 100 liter tot 700 liter per minuut.
  2. Thermisch element van sprinklerkoppen breekt bij maximumtemperatuur: elke sprinklerkop heeft een thermisch element met een speciale vloeistof die uitzet en breekt als het de maximumtemperatuur bereikt. Dan treden de sprinklers in actie.
  3. Sprinklers verspreiden water over een zo groot mogelijk oppervlak: bij een nat systeem vloeit het water meteen naar de koppen. Bij een droog systeem ontsnapt eerst perslucht uit de koppen. Het is de kop die zich het dichtst bij de brandhaard bevindt die sproeit. Lees verder meer over deze 2 sprinklersystemen.
  4. Alarmsysteem verwittigt de brandweer: elke sprinklerinstallatie is gekoppeld aan een alarmcentrale. Die brengt de brandweerdiensten op de hoogte, met een snelle interventie tot gevolg.

 

Soorten sprinklers

Je installateur maakt eerst een professionele risicoanalyse. Met behulp van deze informatie stelt hij de ideale sprinklerinstallatie samen. Op basis van het werkingsmechanisme onderscheiden we 2 systemen:

  • Nat sprinklersysteem: dit systeem komt het vaakst voor. Het bestaat uit een aantal automatische sprinklers die aangesloten zijn op met water gevulde leidingen. Het bluswater zit klaar in de leidingen en komt bij activatie meteen vrij. Tot deze categorie behoren onder meer de woningsprinklerinstallaties en de watermistsystemen.
  • Droog sprinklersysteem: dit automatische brandblussysteem is aangesloten op leidingen die met perslucht gevuld zijn. Bij brand ontsnapt de perslucht en opent zo de kleppen waardoor water in de leidingen en langs de geopende sprinkler vloeit.

 

Welk sprinklersysteem heb ik nodig?

Dat hangt vooral af van de te beveiligen ruimte. Welk type in aanmerking komt voor je woning of firma laat je best analyseren door een brandexpert. Hij stelt een blusinstallatie samen op maat van je gebouw (bv. de maximumtemperatuur van het thermische element, het aantal sprinklerkoppen, de maximale bluswatercapaciteit in de tank, …). En dat is niet alles… Zo’n expert plaatst je sprinklerinstallatie correct en staat ook garant voor een vakkundig onderhoud.

Vakman nodig? Kom in contact met experten uit je regio via onze gratis offertedienst.

 

Sprinklerinstallatie: onderhoud + inspectie

Sprinklers zijn ‘slapende’ brandblussystemen. Het kan dat ze jarenlang niet in actie moeten schieten. Daarom is een jaarlijks onderhoud cruciaal voor de betrouwbaarheid van je systeem. Tijdens zo’n onderhoud van de sprinklers voert de expert de volgende taken uit:

  • watervoorziening en waterpomp controleren
  • alarmsysteem checken
  • onderdelen vervangen (indien nodig)
  • rapport opstellen met adviezen en opmerkingen

TIP: laat het onderhoud en de inspectie van je systeem over aan een professional. Daarvoor kan een onderhoudscontract erg interessant zijn. Niet alleen omdat je dan zeker bent van een tijdige controle, maar ook omdat dit financieel vaak voordeliger is. Vraag meer informatie aan een expert.

 

Offertes voor brandbeveiliging ontvangen?

Kies voor een specialist in brandbeveiliging en wees zeker van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Specialisten in brandbeveiliging